Die kraamtijd. Dat is me er eentje. Met niets anders te vergelijken. De één ervaart het als gelukzalig terwijl een ander zich afvraagt of die roze wolk niet één of andere moederfuik is. Tot welk kraamsoort je ook behoort, in die kraamtijd komt er veel op je af.

Je moet wennen aan je nieuwe gezinssituatie en dan ben je ook nog eens fysiek, en vaak ook mentaal niet helemaal jezelf. Ga er dus maar aan staan. Mijn kraam-credo is dan ook ‘maak het jezelf zo makkelijk, comfortabel en aangenaam mogelijk!’

Na drie keer kramen zou ik een heuse scriptie kunnen schrijven over wat wél en niet werkt tijdens je kraamtijd. Maar voor nu geef ik je mijn 10 gouden tips die op menig ander kraamlijstje niet voorbijkomen, maar wel echt verschil maken. Voor iedereen die nog kramen mag; doe er je voordeel mee. Een zwangere vriendin taggen mag natuurlijk ook.

Tips voor je kraamtijd die je nog nergens anders bent tegen gekomen

Co-sleeper

Met stip op één de beste investering ooit. Er zijn voor- en tegenstanders van co-sleepen. Die discussie terzijde. Ik ben in ieder geval groot fan om allerlei bewezen redenen, maar bovenal vind ik het vooral mega gezellig om mijn kindje veilig naast me te hebben en er uren naar te kunnen kijken. En eerlijk toegegeven: ik ben best lui — vooral ‘s nachts — dus het voordeel van de co-sleeper dat ik m’n bed niet uit hoef voor een speen, pink of borst is groot. Ik heb de co-sleeper van Babybay; fijn formaat, in hoogte verstelbaar en verschillende keuzes in matrasjes en accessoires. Zit je opgescheept met een familiewieg waar al decennia lang de baby’s uit dezelfde bloedlijn in liggen? Overweeg dan een babynestje erbij, dan kan je de baby toch ook gezellig en veilig in bed nemen.

BaarmoederRuis

Dit is een tip waarvoor je me — als je hem nog niet kende — eeuwig dankbaar zult zijn. De overgang van buik naar aarde is op z’n zachts gezegd nogal wennen voor je mini. Vooral de stilte. Het is  namelijk nogal een takke-herrie daar in die buik. Je zult daarom merken dat je newborn rustig wordt van het geluid van een stofzuiger, föhn, afzuigkap of waterkoker. Je kunt ze ook allemaal tegelijk aanzetten voor de ultieme baarmoederbeleving. : )  Maar mocht een huishoudelijk orkest je wat te ver gaan, er zijn ook speciale gadgets en apps op de markt die ‘de trick’ doen. Ik vond deze tip dus echt een ware lifesaver, het heeft ons door de fases van huiluurtjes en krampjes ‘geruist’.

Ik heb zelf de Serenity Star van Aden en Anais. Een kostbare gadget, maar dan heb je ook wat. Het is een baarmoederruis, nachtlamp, klok, voedingswekker en muziekdoos in één. Vind je de prijs ook ‘nogal wat’ dan is het altijd nog een optie hem als kraamcadeau te vragen. Er zijn ook hele leuke ruisende knuffeltjes op de markt onder de zoekterm ‘white noise knuffel’. Maar een app downloaden kan natuurlijk ook. En anders pak je gewoon de stofzuiger.

kraamtijd tips bevalling kraamweek kraamtranen baarmoederruis

Mady’s Zeeman onderbroeken

In de categorie ‘kraamlingerie’ komt deze echt het beste uit de test. Ik heb in die drie keer kramen best wat geëxperimenteerd op dit vlak in de hoop er nog een beetje parmantig bij te lopen, maar tevergeefs. Leuke hipsters, Hema-boxers of kekke maternity shorts zijn helaas niet geschikt om dat giga kraamverband op z’n plek te houden. Charmant en kramen gaan gewoon niet samen. Kwestie van accepteren, ijdelheid loslaten en snel naar de Zeeman voor een set Mady’s. Koop zwart voor het geval het bloed zich toch voorbij je kraamluier weet te banen (en dat gebeurt helaas, iew … ).

Private spa

Investeer in douche- en schoonheidsproducten die je écht lekker vindt. Een goeie scrub, doucheschuim en olie bijvoorbeeld. Ik zweer het je, die paar minuten douchen per dag in je kraamweek zijn goddelijk. De rest van de dag lig je namelijk in bed een beetje te meuren. Maak van dat moment dan echt even een feestje dus scrub, schrob en smeer! Ik gaf de voorkeur aan biologische en milde producten. Let sowieso op met te overheersende luchtjes en vermijd je tepels, baby vindt jouw natuurlijke geur namelijk het lekkerst. En in dezelfde categorie, koop ook een lekkere handcrème. Je wast namelijk wel 30 keer per dag je handen, een goeie handcrème voorkomt gortdroge eczeemhandjes.

Pyjama’s en huispakken

In je kraamweek lig je daar maar, in dat bed. Komt er bezoek dan schoffel je ofwel even naar de woonkamer of het bezoek is even welkom in de masterbedroom. Wel zo lekker dus om in een gezellig doch comfortabel tenuetje te liggen. Trakteer jezelf daarom op een mooie en leuke pyjama. Bedenk je bij de aanschaf wel een paar dingen;

– Is hij niet te warm? Je zult de temperatuur in huis flink opstoken vanwege de newborn en bovendien is jouw gevoelstemperatuur door de opkomende melkproductie ook nog een paar graden warmer (lees: zweten!). Laat de flanellen en synthetische exemplaren dus maar lekker in de winkel.

– Tovert hij makkelijk een borst tevoorschijn? Je ligt te pas en te onpas met je borsten bloot omdat jij en je mini nou eenmaal die productie op gang moeten krijgen. Dus een exemplaar met knoopjes, diepe V-hals of een speciale voedingsvariant is wel zo praktisch. Voor de flesvoeders onder ons is deze tip natuurlijk totaal zinloos, die kunnen prima in hooggesloten japon ten tonele verschijnen.

Kussens – veeeeel kussens

De man verafschuwt mijn kussen-verslaving in huis, maar allemachtig wat komt deze goed van pas met een baby in huis. Uiteraard schaf je een borstvoedingskussen aan (must-have) maar dat is nog niet genoeg. Je hebt veel — lees goed — heel veel kussens nodig. Op je bed en op je bank. Zo heb je er altijd eentje binnen handbereik voor meer comfort en ondersteuning tijdens het voeden of knuffelen. Dat houdt de pijn in je nek, schouders en rug nog enigszins binnen de perken.

Pimp de masterbedroom

De meeste vrouwen zijn tijdens hun verlof druk met de styling van de babykamer. Maar die eerste tijd ben je daar nauwelijks, en ben je vooral in je eigen slaapkamer. Dus breng ook een beetje sfeer in je kraampaleis. Koop wat plantjes, hang een leuk lijstje op, schaf een leuke sprei of mooi dekbedovertrek aan. Misschien zelfs een leuk kleedje op de grond, zet er fris riekende geurstokjes neer en vergeet de kussentjes (zie vorige tip) niet. Je zult zien; je wilt je slaapkamer nooit meer uit, zo gezellig. En dat zorgt weer voor meer rust. En rust tijdens je kraamtijd is alles. Ik vond het overigens ook superhandig om een commode op onze slaapkamer te hebben staan in plaats van op de babykamer. Dat scheelt je een hoop heen en weer gewaggel naar de babykamer.

kraamtijd tips bevalling kraamweek kraamtranen baarmoederruis

Een dienblad

Lekker inspirerende tip zou je denken. Is het ook niet echt, maar wel zo eentje die tijdens je kraamtijd voor veel gemak zorgt. Maar echt. Je parkeert hem naast je op je bed of bank en alles wat je nodig hebt is binnenhandbereik. Telefoon, thee, afstandsbediening, spuuglap, tijdschrift, broodje, alles. Neem dus een royale. Ik hoor je denken: “Ja maar, ik heb gewoon een nachtkastje”. Neeneenee, ik zei binnen handbereik. Je hebt de godganse dag een baby in je arm of aan je ‘tet’ hangen dus je wilt alles echt voor het grijpen hebben. Ik had er bij mijn eerste geen, help! Gelukkig had ik een moeder die niet met een kraammand met cadeaus kwam aanzetten maar met een kraamdienblad vol cadeaus. Halleluja, ik was gered.

Take it easy

Last but not least. Nergens te koop, want dit is mindset. Knoop het volgende in je oren en gooi al je overtuigingen als ‘ik moet zelfstandig zijn’ of ‘hulp vragen is een teken van zwakte’ overboord. Jij hebt net nieuw leven op de wereld gebracht, een top prestatie. Daar moet je van bijkomen. Niet voor niets krijg je kraamzorg en bieden veel mensen hun hulp aan. Neem het aan. Doe het! Laat je in de watten leggen zonder je daar schuldig over te voelen. Jij bepaalt waar je zin in hebt en waarin niet. De enige met wie jij rekening moet houden is de baby en verder moet iedereen rekening houden met jou. Dus geniet van die ontbijtjes op bed, de potjes soep van de buurvrouw, de strijkvaardigheid van je moeder en de verzorging van de kraamzus. Je kraamtijd is niet het moment om stoer te doen. Dus zet je (kraam)knop om en take it easy.

Geniet ervan als het lukt en vloek, huil of bid als je van voren niet weet of je van achter nog bestaat. Het komt goed, echt. Het mooiste heb je al gemaakt.

Heb jij ook een gouden kraamtip? Laat het weten in de comments!